چگونه جواز تاسیس بگیریم؟
اگر قصد دارید؛ یک کسب و کار تولیدی راه بیندازید؛ دریافت جواز تاسیس یکی از اولین قدم هایی است که باید بردارید. با این حال ممکن است؛ اطلاعات کافی در خصوص آن نداشته باشید. جای نگرانی نیست؛ به خواندن ادامه دهید تا شما را با تمام نکات اخذ جواز تاسیس آشنا کنیم.
تعریف
جواز تاسیس در حقیقت یک مجوز است که اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند؛ جهت دریافت آن اقدام کنند. خب تا اینجا که مشکلی نبود؛ اما این مجوز را کدام ارگان صادر می کند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مرجع صادر کننده جواز تاسیس به حوزه فعالیت شما بستگی دارد. یعنی اگر به عنوان مثال محصول یا محصولاتی که تولید می کنید؛ مربوط به صنایع غذایی یا کشاوری است؛ وزارت جهاد کشاورزی عهده دار صدور جواز تاسیس است؛ یا در مورد حوزه صنعتی، وزارت صنایع و معادن، در حوزه صنایع دستی، سازمان میزاث فرهنگی و غیره.
مدت زمان دریافت
از آنجایی که تمامی سرمایه گذاران عجله دارند که زودتر کار خود را شروع کنند و خیلی سریع به سود و منفعت برسند؛ اکثرا سوال می کنند که چه مدت زمانی طول می کشد که جواز تاسیس خود را دریافت کنند. این مورد نیز بستگی به حوزه کاری شما دارد و تعداد استعلام هایی که هر ارگان جهت صدور مجوز به آن نیاز دارد.
عموما در خصوص جهاد کشاورزی و وزارت صنایع و معادن این مدت زمان حدود پانزده روز کاری به طول می انجامد؛ اما در مورد سازمان میراث فرهنگی شاید دو ماه طول بکشد.
مراحل صدور
برخی از مراحل صدور جواز تاسیس به صورت اینترنتی و بخشی از آن نیز به صورت مراجعه حضوری انجام خواهد شد. در مراحل ابتدایی متقاضی در سامانه بهین یاب ثبت نام می کند. پس از طی شدن روال ثبت نام به متقاضی یک نام کاربری و کلمه عبور اختصاص داده می شود. در مراحل اخذ مجوز باید اولویت موضوع مشخص شود.
منظور از موضوعات اولویت دار موضوعاتی است که براساس شرایط هر استان مشمول سرمایه گذاری می شود؛ این در حالی است که اعطای امتیازات مالی به گروه دیگر که اولویت پایینی دارند؛ در صورتی که تا شصت درصد پیشرفت کرده باشد؛ تعلق می گیرد.
در مراحل بعدی باید طرح توجیهی تنظیم شود؛ این طرح نوعی مطالعه امکان سنجی است که در ضمن آن توجیه فنی، اقتصادی در جهت تامین طرح های مالی ارائه می شود که با استفاده از آن بتوان سرمایه گذار را متقاعد کنید که روی طرح شما سرمایه گذاری کند. به غیر از توجیه مالی و میزان سودآوری باید میزان قیمتی که جهت تهیه ماشین الات داخلی و خارجی و میزان انرژی برق، گاز و گازوئیل مورد نیاز است؛ نیز مشخص شود.
در این مرحله نوبت به انجام استعلامات مختلف می رسد. این استعلامات از ادارات مختلفی همچون محیط زیست و دیگر ارگان ها به عمل می آید. هر چه تعداد استعلامات بیشتر باشد؛ مدت زمان اخذ جواز تاسیس افزایش می یابد.
ممکن است؛ پس از ارائه مدارک پرونده، نقصی در آن ها وجود داشته باشد؛ این مرحله زمانی است که باید تمامی نواقصی که کارشناسان به شما اعلام کرده اند را برطرف کنید.
در آخرین مرحله زمانی که تمامی مدارک به تایید کارشناسان و روسای ارگان ها رسید؛ جواز تاسیس صادر می شود و به متقاضی تحویل داده می شود.
مدت اعتبار
تمامی انواع جواز تاسیس تنها تا یک سال دارای اعتبار هستند. این مدت زمان تنها جهت راه اندازی واحد صنعتی و تجهیزات و ماشین آلات است و در صورت گذشت این زمان و پیشرفت پروژه باید جهت دریافت پروانه بهره برداری اقدام شود. اگر پیشرفت پروژه به اندازه ای نباشد که شامل دریافت پروانه بهره برداری باشد؛ بسته به نظر کارشناسان جواز تاسیس برای مدت یک سال دیگر تمدید می شود.
[/av_textblock]