با ثبت محک کسب و کار خود را قانونی شروع کنید

گواهی ارزش افزوده چیست و نحوه دریافت آن

گواهی ارزش افزوده چیست و نحوه دریافت آن: به زبان ساده مالیات بر ارزش افزوده مبلغی است که دولت به قیمت اصلی کالا یا خدمات اضافه کرده وسپس آن را از فروشندگان دریافت میکند. فروشنده باید این مالیات را از مشتری کسب کند و به دولت بدهد. برای اینکه دریافت این مبلغ از مشتری ، عملی قانونی طلقی شود شما باید اقدام به دریافت گواهی ارزش افزوده کنید .در این مقاله تمامی موضوعات مربوط به گواهی ارزش افزوده اعم از نحوه دریافت ، تمدید و استعلام آن میپردازیم. نکات و موضوعاتی که نیاز هست بدانید هم ذکر خواهند شد .

گواهی ارزش افزوده چیست و نحوه دریافت آن

همانطور که گفتیم مالیات بر ارزش افزوده مبلغی است که به قیمت اصلی کالا یا خدمت اضافه شده و توسط فروشنده از مشتری گرفته میشود. سپس فروشنده میزان مالیاتی را که خود پرداخته از آن برداشته و مابقی را به دولت تحویل میدهد.

فرآیند پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به دولت پس از پایان هر فصل صورت میگیرد.صاحبان کسب و کار موظف هستند تا ۱۵ روز بعد از اتمام فصل مالیات حساب شده را به دولت پرداخت کنند.

در سال ۱۴۰۳ طبق مصوبه سازمان امور مالیاتی میزان درصد مالیات بر ارزش افزوده از ۹٪ به ۱۰٪ افزایش پیدا کرده است. این تغییر بر روی تمامی کالاها و خدمات اعمال شده و نمیتوان از آن سرپیچی کرد. البته ممکن است در برخی کالاها یا خدمات این درصد کمتر یا بیشتر باشد .

دریافت گواهی ارزش افزوده
دریافت گواهی ارزش افزوده

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

 همانطور که گفتیم مالیات بر ارزش افزوده مبلغی است که به قیمت اصلی کالا یا خدمت اضافه شده و توسط فروشنده از مشتری گرفته میشود. سپس فروشنده میزان مالیاتی را که خود پرداخته از آن برداشته و مابقی را به دولت تحویل میدهد.

فرآیند پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به دولت پس از پایان هر فصل صورت میگیرد.صاحبان کسب و کار موظف هستند تا ۱۵ روز بعد از اتمام فصل مالیات حساب شده را به دولت پرداخت کنند.

در سال ۱۴۰۳ طبق مصوبه سازمان امور مالیاتی میزان درصد مالیات بر ارزش افزوده از ۹٪ به ۱۰٪ افزایش پیدا کرده است. این تغییر بر روی تمامی کالاها و خدمات اعمال شده و نمیتوان از آن سرپیچی کرد. البته ممکن است در برخی کالاها یا خدمات این درصد کمتر یا بیشتر باشد .

گواهی ارزش افزوده چیست؟

 حال که با ماهیت مالیات بر ارزش افزوده آشنا شدید باید بدانید که دریافت این مبلغ بدون مجوز ، فعالیتی غیرقانونی است. شما باید گواهی ارزش افزوده را با استفاده از کد اقتصادی دریافت کنید. بعد از دریافت این گواهی شما مجازید که مبلغ مالیت بر ارزش افزوده را از مشتریان خود بگیرید. دریافت گواهی ارزش افزوده با استفاده از کد اقتصادی برای اشخاص حقیقی و حقوقی ممکن است.

دقت کنید در صورتی که مشتری از شما گواهی ارزش افزوده را تقاضا کند تا از صحت و اعتبار آن مطمئن شود ؛ شما موظف هستیذ که گواهی را به ایشان نشان دهید .

کد اقتصادی چیست ؟

 همانطور که گفتیم شما میتوانید گواهی ارزش افزوده را با کد اقتصادی دریافت کنید؛ اما ممکن است ندانید که این کد چیست. کد یا شماره اقتصادی شناسه‌ای ۱۲ رقمی است که به اشخاص حقیقی و حقوقی برای فعالیت‌های اقتصادی و بازرگانی اعطا میشود. این کد در کارت اقتصادیی درج میشود که ظاهر آن برای اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی کمی متفاوت است. شما میتوانید این کد را از سامانه سازمان امور مالیاتی دریافت کنید. 

دریافت کد ارزش افزوده
دریافت کد ارزش افزوده

استعلام کد ارزش افزوده و نحوه دریافت آن

برای گرفتن استعلام از گواهی ارزش افزوده باید به سامانه مالیات بر ارزش افزوده مراجعه کنید. برای آسان‌تر کردن کار میتوانید عبارت ” استعلام گواهی ارزش افزوده ” را سرچ کنید و وارید اولین لینک شوید . سپس مراحل زیر را طی کنید :

۱. در صفحه باز شده باید اطلاعاتی را با توجه به شناسه ملی و کد اقتصادی وارد کنید. موارد درخواستی شامل عنوان مودی ، شماره اقتصادی شرکت ، شناسه ملی یا شماره ثبت شرکت است . بعد از وارد کردن اطلاعات و کد امنیتی دکمه‌ی ” آغاز جستجو ” را بزنید .

۲. در نهایت در صورتی که اطلاعات درخواستی را به درستی وارد کرده باشید ، استعلام گواهی ارزش افزوده شما نمایان میشود .

در این استعلام مواردی از قبیل شناسه مود مالیاتی ، کد اقتصادی شرکت و نام ، آدرس و تاریخ ثبت شرکت وجود دارد. همچنین با کلیک بر روی گزینه ” مشاهده سابقه ثبتنام” میتوانید تاریخ ثبت و تاریخ اعتبار گواهی‌های ارزش افزوده را مشاهده کنید.

 برای دریافت گواهی ارزش افزوده شما میباست یک فرآیند دو مرحله‌ای را طی کنید. این فرآیند شامل مرحله ابتدایی و مرحله نهایی میشود.

مراحل دریافت گواهی ارزش افزوده

 اخذ گواهی ارزش افزوده مراحل پیچیده‌ای ندارد اما باید در جمع‌آوری و وارد کردن صحیح اطلاعات دقت به خرج دهید. همچنین برای انجام این پروسه نیاز به مراجعه حضوری نیست و تمامی کارها از طریق سامانه انجام میشود.

مراحل دریافت گواهی ارزش افزوده به شرح زیر است :

۱. ابتدا به سامانه امور مالیاتی رفته و پرونده مالیاتی تشکیل دهید.

۲. به سامانه مالیات بر ارزش افزوده وارد شوید ( در صورتی که قبلا ثبتنام نکردید ، ابتدا در سامانه ثبتنام کنید‌ )

۳. وارد بخش ” درخواست گواهینامه ثبتنام” شوید .

۴. اطلاعات درخواستی که شامل مواردی همچون کد اقتصادی و کد رهگیری هستند را وارد و ثبت کنید .

۵. در این مرحله به شما رسید درخواستی نشان داده میشود . این رسید اطلاعاتی همچون کد اقتصادی ، نام متقاضی و از این قبیل موارد را شامل میشود. ( این رسید را تا زمان اخذ گواهی ارزش افزوده نگه دارید )

۶. پس از بررسی و تایید درخواست شما توسط اداره مالیات ، گواهی ارزش افزوده برای شما صادر خواهد شد.

در برگه گواهی ارزش افزوده مدت زمان اعتبار آن ذکر شده است که در ادامه درباره اعتبار گواهی توضیح میدهیم.

مدارک مورد نیاز برای مرحله ابتدایی اخذ گواهی ارزش افزوده

حال که می دانید گواهی ارزش افزوده چیست و نحوه دریافت آن چگونه است. باید بدانید چه مدارکی برای دریافت آن نیاز دارید. همچنین اگر می خواهید بدون فوت وقت بتوانید گواهی ارزش افزوده را دریافت کنید با کارشناسان ثبت محک تماس بگیرید تا به شما در این مسیر کمک کنند.

  • کد اقتصادی
  • آگهی تاسیس و تغییرات شرکت
  • کپی مدارک تمامی اعضای شرکت
  • اطلاعات دقیق محل سکونت پیمانکار و مدیر عامل
  • شماره تماس تلفن ثابت و همراه
  • کد پستی محل فعالیت یا دفتر پیمانکار
  • گواهی فعالیت شرکت در سامانه رتبه بندی ( یا نام شرکت )
  • وکالتنامه ( در صورت نیاز )

مدارک مورد نیاز برای مرحله نهایی اخذ گواهی نحوه دریافت کد ا ارزش افزوده:

  • کد اقتصادی
  • مدارک شناسایی تمامی اعضای شرکت
  • نام بانک شرکت
  • نام و کد شعبه بانک
  • شماره حساب شرکت
  • آگهی اخرین تغییرات شرکت و اعضا (در صورت وجود تغییرات )
  • تلفن و آدرس اعضای هیئت مدیره شرکت

اعتبار گواهی ارزش افزوده

گواهی ارزش افزوده برای مدت زمان مشخصی دارای اعتبار است و بعد از اتمام زمان مشخص شده باید تمدید شود. اعتبار این گواهی به صورت کلی از ۶ ماه تا ۱ سال میباشد. اما شرایط برای متقاضیان خوش حساب متفاوت است .

فعالان اقتصادی که به مدت ۳ سال مالیات خود را به موقع پرداخت کرده‌اند و در این مدت بدهی مالیاتی آنها صفر بوده از حق بیشتری برخوردار هستند . این اشخاص میتوانند گواهی ارزش افزوده خود را به مدت ۲ سال تمدید کنند و گواهی آنها زمان بیشتری اعتبار داشته باشد .

باید ذکر شود که برای تمدید گواهی نیاز به انجام مراحل جدیدی نیست. برای تمدید گواهی ارزش افزوده نیاز است که شما مراحل اخذ گواهی را مجددا طی کنید. دقت کنید که دریافت مالیات بر ارزش افزوده بعد از اتمام اعتبار گواهی غیرقانونی میباشد .

کاربردهای دیگر سایت مالیات بر ارزش افزوده (evat.ir)

تا به الان متوجه شدیم که برای ثبت ، تمدید و استعلام گواهی ارزش افزوده باید به سامانه مالیات بر ارزش افزوده که evat.ir نام دارد مراجعه کنیم. اما این سایت کاربردهای دیگری هم دارد که شامل موارد زیر است :

  • فهرستی از شرکت‌های موجود در لیست سیاه مالیات بر ارزش افزوده
  • جستجو شرکت‌ها در سامانه روزنامه رسمی
  • استعلام گواهی ارزش افزوده اشخاص حقیقی
  • جستجوی شرکت‌ها طبق شناسه ملی
  • ارسال اظهارنامه‌ی ارزش افزوده

موارد و نکاتی که باید بدانید

  • کسانی که صاحب چندین کسب و کار هستند باید برای هر کدام از آنها به صورت مستقل گواهی ارزش افزوده اخذ کنند . همچنین میبایست تمامی صورتحساب‌ها و مستندات مالیاتی به مدت ۱۰سال نگهداری شوند .
  • دقت کنید که سامانه ” ارسال لیست مالیات بر حقوق ” متفاوت از سایتی است که در آن درخواست گواهی ارزش افزوده را ثبت میکنید .
  • افراد حقیقی میتوانند برای ثبت درخواست گواهی ارزش افزوده از کد ملی استفاده کنند . استفاده از کد ملی برای گرفتن استعلام نیز ممکن است. ( در هنگام وارد کردن کد ملی آن را بدون خط تیره ” – ” وارد کنید )
  • برای مدیریت و نگهداری بهتر اسناد مالیاتی میتوانید از نرم افزارهای فروشگاهی استفاده کنید.
  • برخی از افراد و کسب‌ و کارها مشمول دریافت کد اقتصادی نمیشوند که شامل موارد زیر هستند :
    • مساجد ، هیئت‌ها ، حسینیه‌ها و تکیه‌ها
    • اشخاص حقیقی که در حوزه‌های فرهنگی ، هنری و ادبی فعالیت میکنند مانند نویسندگان
    • اشخاص حقیقی پیمانکار که ارزش پیمان‌های آنها بصورت سالیانه کمتر از ۵۰ میلیون ریال ( ۵میلیون تومن ) است .
  • ممکن است معنای واژه ” مود مالیاتی “که ممکن است در این مقاله یا در هنگام انجام امور مالیاتی به چشمتان بخورد را ندانید. مود مالیاتی به شخصی گفته میشود که طبق مقررات موظف به پرداخت مالیات است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
تماس بگیرید