اخذ کارت بازرگانی شامل چه شرایط و مراحلی است؟ شخصی که کارت بازرگانی داشته باشد در واقع مجوز این را دارد که به فعالیت های تجارت خارجی بپردازد. کارت بازرگانی می تواند برای شخصیت حقوقی و یا حقیقی صادر شود. این کارت از مدارک مهم و اصلی صادرات و واردات کالا به شمار می رود و از ارکان اساسی این حوزه است. صدور کارت بازرگانی توسط اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی و همچنین سامانه جامع تجارت ایران برای متقاضیان واجد شرایط انجام می گردد.
اخذ کارت بازرگانی
همان طور که گفتیم با کارت بازرگانی افراد واجد شرایط اجازه فعالیت هایی همچون ثبت و ترخیص کالا را به دست می آورند. اخذ کارت های بازرگانی برای تجار علاقمند به پیشرفت اعم از حقیقی و یا حقوقی که در زمینه صادرات و واردات فعالیت دارند الزامی است. همچنین، کسانی که کارت بازرگانی دارند این امکان را دارند که از آن برای انجام امور تجاری مانند گشایش اعتبار در بانکها استفاده کنند.
در واقع می توان گفت صدور این کارت برای تاجران به منزله مجوزی برای خرید و فروش و معاملات برون مرزی محسوب میشود.
و اگر کسی نتواند نسبت به اخذ کارت بازرگانی اقدام کند و آن را تهیه کند نمی تواند واردات و صادرات به خارج از کشور داشته باشد. به همین دلیل اخذ کارت بازرگانی برای تاجرانی که هدفشان صادرات و واردات است و می خواهند در عرصه بین المللی فعالیت کنند جزو مهم ترین کارت هایی است که حتما باید انجام شود.
یک نکته مهم در این زمینه این است که اتباع خارجی مقیم در ایران نمی توانند به عنوان یک شخص حقیقی نسبت به اخذ کارت بازرگانی اقدام کنند و فقط در صورتی می توانند این کارت را تهیه کنند که به صورت یک شخص حقوقی برای دریافت کارت بازرگانی اقدام کنند.
همچنین صدور این کارت بنا بر فعالیت تجار و نوع محصولات و کالا های شرکت ها از سازمان هایی همچون: صنایع و معادن، کشاورزی و اتاق بازرگانی صادر میشود و پس از صادر شدن باید به تایید سازمان صنعت، معدن و تجارت برسد. تا تاجران بتوانند با دریافت کارت بازرگانی به تجارت برون مرزی خود بپردازند.
هزینه اخذ کارت بازرگانی
هزینه اخذ کارت بازرگانی به عوامل مختلفی بستگی دارد و شامل موارد مختلفی می شود. هر یک از این مراحل هزینه های جداگانه ای در پی دارند.
برای دریافت کارت بازرگانی نیاز است که دفاتر پلمپ را آماده و ارائه نمایید. سپس برای ثبت نام کارت بازرگانی اقدام کنید. در این مرحله علاوه بر هزینه های سیستمی هزینه حق الوکاله وکیل نیز لحاظ می شود.
پس از آن تنظیم و ثبت اطلاعات مورد نیاز در سامانه اتاق بازرگانی و سامانه جامع تجارت و منابع انسانی اتاق بازرگانی ایران انجام می شود.
با تکمیل و ثبت فرمهای مشخص و مربوطه زمان کلاسهای توجیهی اتاق بازرگانی مشخص می شود. در انتها بایستی حق عضویت سالانه اتاق بازرگانی پس از تایید صلاحیت درخواست شما، پرداخت شود.
به طور کلی، هزینه اخذ کارت بازرگانی به چند مورد شامل اداره ثبت، بازرگانی و سامانه جامع تجارت تقسیم میشود . همچنین، اگر کارت با همکاری موسسه ثبتی محک انجام شود ، میتوان از راهنمایی و سرعت بیشتری در انجام اموربهره برد. مهم این است که کارت بازرگانی به معنای عضویت اتاق بازرگانی نیست و تا زمانی که عضویت اتاق بازرگانی را نمیتوان ، مجاز دانست و از آن استفاده کرد .
انواع کارت بازرگانی
کارت های بازرگانی دارای کاربردهای متفاوتی هستد. با توجه به نوع کاربردشان به 5 دسته تقسیم می شوند. اگر قصد دریافت ککارت های بازرگانی را دارید بهتر است در ابتدا کاربرد و نوع کارت بدانید.
- کارت بازرگانی تجاری : کارت بازرگانی تجاری یکی از انواع کارت بازرگانی است که بسیار رایج است. از این کارت ها برای ثبت سفارش، تولید و ترخیص کالا استفاده می شود.
- کارت بازرگانی خدماتی:این نوع کارت بازرگانی برای شرکت های خدماتی صادر میشود.
- کارت بازرگانی تولیدی، صنعتی: در زمینه تولید و صنعت کاربرد دارد.
- کارت بازرگانی موردی: کارت های بازرگانی موردی فقط یک بار قابل استفاده است و فقط برای ترخیص کالا مورد استفاده قرار می گیرد.
- کارت بازرگانی تعاونی: برای اتاق های تعاونی و شرکت های تعاونی کاربرد دارد.
کارت بازرگانی تجاری
یکی از مهم ترین و اصلی ترین نوع کارت بازرگانی است و بیشتر اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی به منظور صادرات و واردات کالاهای خود و همچنین انجام امور گمرکی و ترخیص اجناس و….باید از این نوع کارت استفاده کنند پس اگر فعالیت تجاری شما در این زمینه ها است باید نسبت به اخذ کارت بازرگانی تجاری اقدام کنید.
کارت بازرگانی موردی
ماهیت این نوع کارت بازرگانی یک بار مصرف است و برای افرادی مناسب است که اجناس و یا کالاهایی را یک بار می خواهند از گمرک ترخیص کنند اگر جزو افرادی هستید که برای فعالیت تجاری نسبت به اخذ کارت بازرگانی اقدام نمیکنید و صرفا هدفتان از دریافت آن ترخیص یک باره کالاها ی مد نظرتان است بهتر است از این کارت استفاده کنید.
کارت بازرگانی مخصوص واحد های تولیدی و صنعتی
این نوع کارت برای واحد های صنعتی و تولیدی صادر می شود. زیرا بیشتر واحد های تولیدی برای دریافت مواد اولیه کالا های تولیدی خود نیاز به وارد کردن مواد اولیه و در بعضی از موارد نیاز به صادر کردن کالا ها و اجناس خود دارند به همین علت میتوان گفت که این واحد ها برای ادامه فعالیت های تجاری خود به کارت بازرگانی برای کارهای گمرکی و….نیاز دارند و هدف و ماهیت این نوع کارت هم همین است و به همین جهت صادر می شود پس اگر صاحب یک واحد تولیدی هستید می توانید نسبت به اخذ کارت بازرگانی تولیدی اقدام کنید و روند اداری کارهای خود تسریع ببخشید.
کارت بازرگانی خدماتی
این نوع کارت مناسب شرکت هایی است که فعالیت های خدماتی انجام می دهند و برای ارائه خدماتشان لازم است مواد اولیه ای را وارد کنند این نوع شرکت ها باید برای ادامه فعالیت تجاری خود نسبت به اخذ کارت بازرگانی خدماتی اقدام کنند.
کارت بازرگانی مناسب شرکت های تعاونی
این کارت مناسب شرکت های تعاونی است که قصد فعالیت های اقتصادی برون مرزی را دارند. اینگونه شرکت ها می توانند برای اخذ کارت بازرگانی به اتحادیه شرکت های تعاونی برای دریافت کارت مورد نظر اقدام کنند.
کارت بازرگانی مناسب اشخاص حقیقی
این کارت مناسب افرادی است که می خواهند شخصا در امور صادرات و واردات اجناس و کالاهای مختلف فعالیت کنند و به این منظور نیز صادر میشود.
کارت بازرگانی مناسب اشخاص حقوقی
این کارت برای انواع شرکت ها و موسسات مختلف با فعالیت های اقتصادی و تجاری که می خواهند در راستای فعالیت خود نسبت به صادرات و واردات اقدام کنند صادر میشود.
شرایط دریافت کارت بازرگانی چگونه است؟
کارت بازرگانی هم مانند خیلی از کارت ها و مدارک دیگر دارای شرایط و قواعد خاص خودش است که باید رعایت شود. اگر شما تمایل دارید نسبت به اخذ کارت بازرگانی برای کسب و کار خود اقدام کنید باید از این شرایط مطلع باشید و با دانستن کامل آن نسبت به اخذ کارت بازرگانی اقدام کنید . در اینجا سعی می شود به شرایط مهم و ضروری دریافت کارت بازرگانی پرداخته شود.
از جمله شرایطی که باید رعایت شود عبارتند از:
- اولین شرط که جزو مهمترین شروط دریافت کارت بازرگانی نیز است ایرانی بودن شخص است زیرا اتباع خارجی می توانند کارت بازرگانی را به عنوان یک شخص حقیقی دریافت کنند.
- اگر شخصی که برای اخذ کارت بازرگانی اقدام می کند مرد باشد حتما باید کارت پایان خدمت و یا معافیت از خدمت را همراه خود داشته باشد.
- از شرایط دیگر اخذ کارت بازرگانی می توان به عدم سوء پیشینه و سوء سابقه فرد اقدام کننده اشاره کرد.
- همچنین نباید هیچگونه مدرکی بر مبنای ورشکستگی قبلی برای شخصی که میخواهد این کارت را دریافت کند وجود داشته باشد زیرا در صورت وجود ورشکستگی فرد واجد شرایط دریافت کارت بازرگانی نمیشود.
- از شرایط مهم دیگر به داشتن یک حساب بانکی از یک بانک خوشنام و معتبر که حتما زیر نظر بانک مرکزی فعالیت بکند برای شخص اقدام کننده لازم و ضروریست.
- شخص اقدام کننده برای اخذ کارت بازرگانی نباید در سوء پیشینه خود دارای محکومیت کیفری باشد زیرا در این صورت واجد شرایط دریافت کارت بازرگانی قرار نمیگیرد.
- شخص مورد نظر باید در کمترین حالت به مدت سه سال سابقه فعالیت تجاری مستمر در حوزه کاری خود را داشته باشد تا بتواند این کارت را دریافت کند.
- اشخاصی که می خواهند کارت بازرگانی دریافت کنند حتما باید برای ادامه فعالیت خود یک دفتر کار و یا واحد تجاری برای انجام فعالیت و معاملات خود داشته باشند.
- اشخاص واجد شرایط برای اخذ کارت بازرگانی باید یک نمونه مدرک دانشگاهی معتبر به سازمان ارائه کنند و اگر کالا و اجناس خود را تولید میکنند ارائه مجوز سازمان تولیدی برای این اشخاص ضروری است.
مراحل اخذ کارت بازرگانی
دریافت کارت بازرگانی یک فرآیند چند مرحلهای است که شامل ثبت نام، ارائه مدارک، بررسی و تایید نهایی میباشد. این فرآیند نیازمند دقت بالا و توجه به جزئیات است تا تمامی مراحل به صورت کامل و دقیق انجام شوند.
ثبت نام و تشکیل پرونده
اولین گام برای دریافت کارت بازرگانی، ثبت نام در سامانه مربوطه و تشکیل پرونده است. در این مرحله، متقاضی باید اطلاعات خود را به دقت وارد کرده و پروندهای شامل مدارک مورد نیاز تشکیل دهد. این مرحله شامل تکمیل فرمهای مربوطه و ارائه اطلاعات دقیق میباشد.
ارائه مدارک به اتاق بازرگانی
پس از تشکیل پرونده، مدارک مورد نیاز باید به اتاق بازرگانی ارائه شوند. این مدارک شامل مدارک شناسایی، مدارک تحصیلی، گواهیهای لازم و سایر مدارک مرتبط میباشند. ارائه مدارک به صورت کامل و صحیح از اهمیت بالایی برخوردار است و باید با دقت و توجه انجام شود.
بررسی مدارک و تایید نهایی
در این مرحله، کارشناسان اتاق بازرگانی مدارک ارائه شده را بررسی میکنند و در صورت کامل بودن مدارک و تطابق با شرایط، تایید نهایی را انجام میدهند. بررسی مدارک به منظور اطمینان از صحت و کامل بودن اطلاعات و مدارک ارائه شده انجام میشود.
صدور کارت بازرگانی
پس از تایید نهایی مدارک، کارت بازرگانی صادر میشود و متقاضی میتواند از آن برای انجام فعالیتهای بازرگانی استفاده کند. صدور کارت بازرگانی به معنی تایید صلاحیت متقاضی برای انجام فعالیتهای تجاری است و نشان دهنده اتمام موفقیتآمیز مراحل اخذ کارت است.
شرایط صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی ایرانی
- دارا بودن دست کم 23 سال سن
- دارا بودن گواهی پایان خدمت و یا معافی
- دارا بودن سابقه فعالیت تولیدی ویا تجاری حداقل به مدت سه سال و یا دارا بودن مجوز تولید
- دارا بودن محلی متناسب با زمینه فعالیت شخص که حتی می تواند استیجاری باشد
- دارا بودن حساب جاری در یکی از بانک های عامل و دفاتر قانونی به همراه اظهار نامه
مدارک مورد نیاز برای ثبت نام کارت بازرگانی اشخاص حقوقی
- ارائه اصل اظهارنامه ثبت نام در دفتر بازرگانی که باید توسط اداره ثبت تایید شده باشد
- کپی از کارت ملی مدیر عامل
- کپی از آخرین مدرک تحصیلی
- ارائه 4 قطعه عکس
- کپی از گواهی پایان خدمت ( متقاضیانی که سن آن ها بالای 51 سال باشد دارای معافیت از ارائه گواهی پایان خدمت می باشند)
- تکمیل کردن فرم عضویت و تعهدنامه اتاق بازرگانی در 3 نسخه
- کپی و اصل گواهی پلمپ دفاتر رسمی که از سوی اداره ثبت شرکت ها صادر شده
- اصل و کپی از گواهی عدم سوپیشینه که از زمان صادر شدن گواهی نباید بیشتر از 6 ماه زمان گذشته باشد
- تكمیل کردن فرم مشخصات بازرگانی در دو برگ
- اصل وکپی از فرم بانكی که حسن اعتبار را تایید کرده باشد
- كپی از سند مالكیت یا اجاره نامه ملک محل كار
مدارک مورد نیاز برای اخذ کارت بازرگانی اشخاص حقیقی
- ارائه کپی از كارت ملی
- 13 قطعه عکس
- 2 سری کپی از تمامی صفحات شناسنامه
- ارائه نمودن اصل گواهی عدم سوپیشینه که از زمان صادر شدن گواهی نباید بیشتر از 6 ماه زمان گذشته باشد
- ارائه نمودن اصل فیش های واریزی بانکی
- گواهی پایان خدمت و یا معافی
- ارائه درخواست متقاضی جهت اخذ كارت بازرگانی
- ارائه کپی از مدارك تحصیلی (حداقل باید دیپلم باشد)
- تكمیل کردن یک برگ فرم عضویت در اتاق بازرگانی و تعهد نامه متقاضی برای عضویت در اتاق بازرگانی به زبان فارسی و انگلیسی
- ارائه نمودن اصل گواهی پلمب دفاتر که از سوی اداره ثبت شرکت ها تایید شده باشد
- تكمیل کردن فرم مشخصات بازرگانی در دو برگ
- اصل وکپی از فرم بانكی که حسن اعتبار را تایید کرده باشد
- ارائه نمودن اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرکانی که به تایید اداره ثبت شرکت ها رسیده باشد ، در دو نسخه
- ارائه نمودن کپی از تمامی صفحات سند مالکیت و یا اجاره نامه ملک محل کار
نکاتی در مورد مدارک کارت بازرگانی
- جهت دریافت نمودن فرم ثبت نام کد اقتصادی باید به آدرس اینترنتی tax.gov.ir مراجعه فرمایید.
- جهت دریافت نمودن گواهی عدم سوپیشینه به دفاتر پلیس +10 در نزدیکی محل سکونت خود مراجعه کنید.
- جهت دریافت نمودن فرم حسن اعتبار بانکی به بانکی که در آن اقدام به افتتاح حساب جاری کرده اید ، مراجعه کنید.
- جهت دریافت نمودن گواهی مالیات های مستقیم (ماده 186) اشخاص حقیقی به حوزه مالیاتی محل کار خود و اشخاص حقوقی به دفتر مرکزی مراجعه نمایند.
- جهت دریافت نمودن مفاصاحساب از بیمه تامین اجتماعی اشخاص حقیقی به شعبه بیمه تامین اجتماعی محل کار خود و اشخاص حقوقی نیز به شعبه مرکزی مراجعه نمایند.
- جهت دریافت نمودن گواهی امضا به دفاتر اسناد رسمی نزدیک محل اقامت خود مراجعه کنید.
- جهت دریافت گواهی پلمپ دفاترواظهارنامه ثبت نام به دفاتر پست مراجعه کنید و بعد از دریافت دفاتر روزنامه و کل به اداره ثبت شرکت های محل اقامت خود مراجعه فرمایید.
فواید کارت بازرگانی
دریافت و اخذ کارت بازرگانی برای اشخاص مختلف اعم از حقیقی و یا حقوقی دارای دستاورد های زیاد در زمینه فعالیت های تجاری آن ها است در ادامه به برخی از این مزایا اشاره می کنیم:
- در صورت دریافت کارت بازرگانی این مجوز به شما داده میشود تا بتوانید هر نوع اجناس و کالای مدنظر خود را به کشور وارد و یا صادر کنید و به ادامه فعالیت های تجاری خود بپردازید.
- با دریافت این کارت می توانید در اتاق بازرگانی عضو شوید و با آشنایی با افراد موفق در کسب و کار های مختلف اطلاعات سودمندی دریافت کنید و تا حد زیادی پرستیژ کاری خود را بالا ببرید.
- شما با دریافت کارت تجاری به راحتی می توانید برای شرکت در سمینار ها و رویدادهای مختلف اقتصادی و تجاری نسبت به اخذ ویزا و پاسپورت در کمترین زمان اقدام کنید.
- با در دست داشتن کارت بازرگانی و سفر های تجاری مختلف به کشور های خارجی امکان ملاقات با تاجران موفق خارجی و حتی داخلی و نیز همکاری های سودمند را خواهید داشت.
- با در دست داشتن این کارت نسبت به قبل بسیار راحت تر می توانید در نمایشگاه های مختلف تجاری در کشورهای خارجی حاضر شوید و اجناس و کالاهای خود را به دید عموم بگذارید و شاهد پیشترفت روز افزون کسب و کار خود خواهید بود.
- همچنین با اخذ کارت بازرگانی می توانید مجوز واردات اجناس مختلف از مناطق آزاد را دریافت کنید.
- برای ثبت برند لاتین محصولات شرکت خود داشتن کارت بازرگانی بسیار مهم است و با داشتن این کارت در تسریع روند ثبت برند خود قسمتی از راه را پیموده اید.
موسسه ثبتی و حقوقی محک با بهره گیری از تجربه کارشناسان مجرب خود، آماده خدمت رسانی در زمینه اخذ و صدور کارت بازرگانی تمامی خدمات ثبتی از جمله خرید و فروش شرکت، ثبت شرکت در کرج و ثبت برند در کرج می باشد.
ابطال کارت بازرگانی
تمامی کارت های بازرگانی دارای تاریخ انقضا هستند و در زمان صدور به صورت مدت دار صادر میشوند. یکی از دلایل ابطال کارت بازرگانی به پیایان رسیدن مدت آن است. اگر کارت یکی از شرایط لازم برای صدور کارت را داشته باشد یا بعداً آن شرایط را از دست بدهد ، کارت یا باطل خواهد شد.
همچنین، در صورت اثبات ارتکاب قاچاق توسط دارنده کارت، طبق ماده ۳۰ قانون گمرک ایران، عضویت او در اتاق بازرگانی به صورت موقت یا دائماً لغو میشود و کارت او نیز باطل خواهد شد. مواردی که به دلیل ارتکاب جرم، به حکم مقامات قضایی از برخی حقوق اجتماعی محروم شده یا ورشکستههایی که وضعیت درمانحسابهایشان مشخص نیست، نمیتوانند کارتهای دریافت کنند .
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم به اخذ کارت بازرگانی برای افراد مختلف بپردازیم. به طور کلی کارت بازرگانی شامل مجوزی است که به افراد و شرکت ها این اجازه را می دهد که بتوانند برای ادامه بهتر و موثرتر فعالیت های تجاری خود در راستای صادرات و واردات و تجارت های مختلف با کشو های خارجی بپردازند.دهمچنین کارت بازرگانی از انواع مختلفی بر خوردار است که باید متناسب با نوع فعالیت تجاری خود نسبت به آن اقدام کنید.
همچنین باید عنوان کنیم که میزان اعتبار این کارت فقط یک سال است و باید بعد از تمام شدن آن تمدید شود. به طور کلی افرادی که قصد دارند تجارت شان را بزرگتر کنند و فعالیت تجاری خود را در خارج از مرز های کشور انجام دهند نیاز به اخذ کارت بازرگانی دارند.
امیدواریم این مقاله برای افرادی که می خواهند نسبت به دریافت کارت بازرگانی برای فعالیت های تجاری خود اقدام کنند مفید باشد.
سلام وقت بخیر من ایثارگر هشت سال دفاع مقدس از بنیاد شهید ایثارگران انقلاب اسلامی ایران حقوق دریافت میکنند ایثارگر ی میباشم که تا هنوز هیچ مزایای ایثارگر ی استفاده نکردم بیمه تامین اجتماعی هم میباشم بیمه تامین تکمیلی کوثر نیروهای مسلح ایثارگران انقلاب اسلامی ایران دفاع از شما عزیزان آماده ایران بزرگ خواهشمندم تقاضای من ایثارگر دفاع مقدس پذیرفته باشد بازنشسته نیروهای شاغل مسلح جمهوری اسلامی ایران خدا قوت