اخذ استاندارد موجب می شود مشتریان و مصرف کنندگان اطمینان بیشتری به کالای شما داشته باشند. هرآنچه که بر اساس سنت و قرارداد و قوانین و جهت سرمشق استفاده می شود و اجرای آن مورد قبول همگان باشد استاندارد نام می گیرد. استاندارد جهت وضع قوانین برای مشخص نمودن سطح کیفی مطلوب کالا یا خدمات مورد استفاده قرار می گیرد.
مطمئنا بارها کلمه استاندارد به گوشتان خورده و با آن آشنایی دارید، در این مقاله ابتدا با انواع استاندارد و اخذ استاندارد آشنا می شوید.
استاندارد منطقه ای
این دسته از استاندارد ها از طریق تعدادی از کشورها و برای بهبود داد و ستد های فی مابین خودشان تعیین می شود. استانداردهای مربوط به اتحادیه اروپا و استاندارد های کشورهای آفریقایی تبار از این دست استانداردها می باشند.
استانداردهای شرکتی
معمولا شرکت های بزرگ استانداردهایی را برای پیمانکاران خود تعیین می کنند تا آنها جهت همکاری و ارائه محصولات استانداردهای ذکر شده را رعایت نمایند. استاندارد AR8202 که مربوط به سازه گستر سایپا می باشد نمونه ای از این دسته از استانداردهاست.
استاندارد بین المللی
این دسته از استانداردها با هدف بهبود ارتباط ما بین کشورها و تبادلات آنها تعیین شده است و تمامی کشورها آن را تایید می کنند. از بزرگترین نهادهای تدوین کننده استانداردهای بین المللی سازمان ایزو می باشد که از کشورهای مختلف در آن عضویت دارند و برای مسائل گوناگون استاندارد تدوین می کنند.
استاندارد ملی
این دسته از استانداردها در یک کشور تهیه شده و از مصرف کنندگان داخلی آن کشور حمایت می کند و برای تصویب قوانین مشخص جهت تولید و… استفاده می گردد. در کشور ایران سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی، استاندارد ملی ایران یا همان (ISIRI) را تبیین نموده است. این سازمان به شکل دوره ای اقدام به آزمایش و کنترل محصولات شرکت هایی که موفق به اخذ نشان استاندارد شده اند می نماید.
اخذ استاندارد
آنچه متقاضیان اخذ استاندارد باید بدان آگاهی داشته باشند این است که: داشتن مجوز صنایع و یا جواز از اتحادیه مرتبط با نوع فعالیت آنان از جمله مدارک اصلی جهت اخذ نشان استاندارد می باشد و در صورت نداشتن مجوز صنایع گواهی استاندارد صادر نخواد شد. باید بدانید که استاندارد بر اساس نوع محصولی که تولید می شود متفاوت می باشد. برای مثال اگر شما برای کالایی مانند یخجال استاندارد دریافت کردید نمی توانید با آن اقدام به تولید جاروبرقی کنید و برای هر محصول باید تقاضای جداگانه ای به سازمان صنایع و معادن ارائه کنید. در ادامه توضیحات تکمیلی در این خصوص آورده شده است.
اخذ استاندارد ملی
استاندارد ملی معمولا به دو صورت اجباری وتشویقی جهت استفاده محصولات و خدمات به کاربرده می شود. موسسه استاندارد ایران عهده دار تدوین و انتشار استاندارد ملی محصولات و خدمات و نظارت بر حسن اجرای آن می باشد. در ادامه با مراحل اخذ نمودن استاندارد ملی آشنا می شوید: استاندارد از نظر لغوی به معنی قاعده و قانون و نظم می باشد.
استاندارد های ملی مشخص کننده مشخصه های لازم در تولید یک محصول یا انجام یک خدمت را تعیین می کنند. استاندارد ملی ایران بوسیله موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تدوین شده و منتشر می گردد.
استاندارد اجباری چیست؟
برخی از اقلام و محصولاتی که تولیدکنندگان و عرضه کنندگانی که قانون آنها را مجاب به اجرای استاندارد کرده است می بایست محصولات خود را بر طبق استاندارد ملی تولید و عرضه کنند. از جمله این محصولات صنایع غذایی را می توان نام برد که عموما نشان و علامت استاندارد روی بسته بندی های آنها دیده می شود.
استاندارد تشویقی چیست؟
محصولات و اقلامی که قانون آنها را مجاب به رعایت استاندارد نکرده است و مشمول استانداردهای اجباری نمی شوند نیز می توانند با رعایت استاندارد های ملی تولید یا عرضه شوند. تولیدکنندگان این دسته از محصولات نیز قادر خواهند بود بعد از کسب مجوز از موسسه استاندارد، از علامت استاندارد تشویقی استفاده نمایند. بعد از دریافت جواز کسب و سایر مجوز های لازم می توانید این خدمات را از ما دریافت نمایید.
نخستین اقدام برای دریافت پروانه استاندارد دریافت یا اخذ مجوز صنایع و یا اتحادیه است. بعد از این کار شما نیاز به مشاوران و کارشناسان متخصصی دارید که شما را در جریان امور و روال قانونی و اقدامات مورد نیاز برای این امر قرار دهند. موسسه ثبتی و حقوقی محک دارای تیم حرفه ای و زبده در این زمینه می باشد. کافیست با ما تماس بگیرید!
سازمان بين المللي استاندارد یا همان (ISO) به چه معناست؟
گفته مي شود كه كلمه (ISO) مخفف International Organization for Standardization است, در حالي كه مخفف کلمات بالا باید به صورت (IOS) باشد. (ISO) در اصل از كلمه يوناني (isos) گرفته شده و به معني برابر می باشد.
سازمان بين المللي استاندارد, در زبان انگليسي به صورت (IOS) و در فرانسه به صورت (OIN) در مي آيد ولي به طور كلي جدا از در نظر گرفتن زبان كشورهای عضو، نام سازمان بين المللي استاندارد به صورت (ISO) خلاصه شده و بیان می شود.
مقر اصلی ایزو در ژنو بوده و یک سازمان غیر دولتی بین المللی است که تاریخ تاسیس آن به 24 فوریه سال 1947 برمی گردد. این سازمان از موسسه های ملی استاندارد 130 کشور مختلف صنعتی و یا درحال توسعه واقع در اقصی نقاط دنیا تشکیل شده است. اصلی ترین وظیفه ایزو توسعه دادن استاندارد و فعالیت های مربوط به آن در جهان در حوزه های فنی، علمی ، اطلاعاتی و فعالیت های اقتصادی جهت حمایت از مصرف کننده و تولید کننده می باشد. سازمان بين المللي استاندارد (ISO) عهده دارد تدوین استانداردهای اختیاری و فنی می باشد.
استاندارد چیست؟
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که استاندارد چیست و به چه معناست؟ وقتی میگوییم یک محصول نشان استاندارد دارد، دقیقا منظورمان چیست؟
کلمه “استاندارد” به معنای ایجاد نظم و قاعده است. وقتی میگوییم یک فرآیند یا محصول استاندارد شده، به این معناست که یک نظام خاص و مشخص برای آن در نظر گرفته شده است. اغلب این کلمه را در ارتباط با تولید محصولات به کار میبریم و یا میشنویم.
برای همه ما روشن و واضح است که در هنگام خرید یک محصول باید به نشان استاندارد آن توجه کنیم. وقتی می گوییم یک محصول استاندارد است به این معنی است که معیارهای خاصی در فرآیند تولید آن و مواد اولیه استفاده شده در آن رعایت شده است. این معیار در اصل کیفیت محصول را تضمین می کند.
گواهی استاندارد، ضامن کیفیت و ایمنی محصول است و اهمیت آن در هنگام خرید بسیار بالاست؛ زیرا نشان میدهد که محصول خریداری شده از مراحل آزمایش و تایید کیفیت عبور کرده است.
انواع استاندارد
تا به امروز بالغ بر ۱۲۰۰۰ استاندارد بين المللي به زبان هاي انگليسي و فرانسه تهيه و تدوین شده كه فهرست كليه استانداردها در كاتالوگ (ISO) موجود مي باشد.
اخذ استاندارد ایزو | گواهی ISO
استاندارد ISO 9001
این دسته از استانداردهای بین المللی تاکیدشان بر سیستم مدیریت کیفیت است و در کلیه سازمان های خدماتی و تولیدی با هراندازه ای کاربرد دارد. استاندارد ایزو ۹۰۰۱ به عنوان پایه سایر استانداردهای مدیریتی شناخته می شود.
استاندارد ISO 14001
این استاندارد بر مدیریت محیط زیست جهت کاهش و کنترل آلایندهای محیط زیست که از کسب و کار نشئت می گیرد تاکید دارد. سازمان هایی که طرف قرارداد با شرکت های نفت و گاز و پتروشیمی هستند می توانند از استاندارد ایزو ۱۴۰۰۱ بهره مند شوند.
استاندارد ISO 45001
این استاندارد سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی می باشد.با استفاده از استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱ که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد، خطرات و حوادث ناشی از کار کنترل شده و کاهش می یابد.
این استاندارد علاوه بر سازمان هایی که پروژه های عمرانی انجام می دهند در بیمارستان ها و سازمان ها نیز بکار گرفته شده است.
استاندارد ISO 10002
با کمک این استاندارد سیستم رسیدگی و پاسخگویی به شکایت مشتریان نظامند خواهد شد.
استاندارد ISO 10004
استاندارد ذکر شده راهنمایی برای سیستم رضایتمندی مشتریان می باشد. استاندارد ایزو ۱۰۰۰۴ در تمامی سازمان ها دارای کاربرد می باشد.
استاندارد ISO 13484
ایزو ۱۳۴۸۵ استانداردی جهت مدیریت کیفیت تجهیزات پزشکی می باشد. این استاندارد برای سازمان های ارائه دهنده و تولیدکننده خدمات تجهیزات پزشکی دارای کاربرد است. استاندارد ذکر شده، از جمله ملزومات ایزو ۹۰۰۱ و تجهیزات پزشکی می باشد.
استاندارد ISO 29001
استاندارد مربوط به مدیریت کیفیت در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی ایزو ۲۹۰۰۱ نام دارد.
استاندارد ISO 22000
این استاندارد سیستم مدیریت کیفیت در حوزه صنایع غذایی است و برای سازمان های که در زمینه صنایع غذایی مشغول فعالیت هستند کاربرد دارد.
در این مقاله تنها به بررسی تعدادی از انواع ایزو پرداخته شده است، جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص اخذ ایزو با موسسه ثبتی و حقوقی محک تماس بگیرید.
اخذ استاندارد شرکتی
گاهی شرکت ها و کارخانجاتی که در زمینه و حوزه خاصی فعالیت می کنند، از طریق ایجاد انجمن، استانداردهایی را با نام استانداردهای شرکتی تهیه و تنظیم می نمایند تا در امور مورد نیاز از آنها بهره مند شوند.
از نمونه های این استانداردها می توان استانداردهای موجود در سازمان های مختلف آمریکایی را نام برد مانند:
جامعه مهندسین خودرو
انجمن گاز آمریکا
جامعه جوشکاری آمریکا
و….
فرایند دریافت استاندارد محصول
تولید کنندگان برای دریافت استاندارد باید مدارک و مستندات مختلفی را ارائ نماید. در صورتی که شرکت دارای آزمایشگاه تخصصی برای بررسی کیفیت محصولات تولید شده خود باشد، باید مدارک آزمایشگاه نیز به سازمان ملی استاندارد ارائه داده شود.
تایید مستندات ارائه شده توسط تولید کننده به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله رسیدگی به نارضایتیهای مشتریان، فرم نظارت و کنترل کیفیت محصولات، نتایج آزمایش کالاها و نظرسنجی از مصرفکنندگان.
پس از این که مستندات بررسی شد، نمونه ای از محصولات به آزمایشگاه سازمان استاندارد ارسال میشود. در صورت تایید کیفیت، گواهی استاندارد به شرکت اعطا میشود. برخی مدارک لازم شامل فرم درخواست تکمیل و امضا شده توسط مدیرعامل، اصل کارت ملی و شناسنامه مدیرعامل، آگهی ثبت نشان تجاری و دیگر مدارک مرتبط است.
اخذ استاندارد منطقه ای
این نوع از استاندارد برای تسهیل نمودن مبادلات تجاری در داخل منطقه ای خاص که از تعدادی کشور نزدیک بهم و یا تعداد از کشورهایی که مبادلات بازرگانی مشترکی دارند، تدوین و اعمال می شود. به بیان دیگر می توان گفت مدارک فنی مجموعه ای از کشورهای همسایه به جهت بهره برداری از کیفیت و زبان مشترک در مکاتبات، تجارت و تبادل کالا این گروه از استانداردها را تشکیل می دهند.
همانند استانداردهای اروپایی که به منظور اجناس و کالاهای مورد مبادله در کشورهای عضو اتحادیه اروپا دارای اعتبار می باشد و نشان اختصاصی آن CE (Comformite Europeenne) می باشد. معنای آن انطباق با استانداردهای اروپایی است و نمایان گر آن است که کالای مورد نظر با شرایط تعیین شده درخصوص ایمنی و بهداشت ، محیط زیست و حمایت از مصرف کننده مورد تایید می باشد. در صورتی که وارد کننده و یا صادر کننده کالایی خاص در دو کشور در منطقه ای همچون اروپا اقامت داشته باشند، می بایست از استاندارد منطقه ای آن نیز تبعیت کند.