ثبت شرکت مدنی و راهنمای جامع آن: شرکت های مدنی یکی از انواع شرکت ها در نظام حقوقی ایران هستند که با مشارکت و همکاری چند شخص برای انجام یک فعالیت اقتصادی، خدماتی یا تجاری به وجود می آیند. این نوع شرکت ها بر اساس قرارداد شراکت تشکیل می شوند و ماهیت آن ها با شرکت های تجاری متفاوت است. در این مقاله به بررسی ثبت شرکت مدنی و راهنمای جامع آن می پردازیم و آنرا بررسی می کنیم.
ثبت شرکت مدنی و راهنمای جامع آن
همانطور که اشاره شد شرکت های مدنی نوعی ساختار شرکتی در ایران هستند که در آن چند فرد حقیقی یا حقوقی برای انجام یک کار مشترک با هم به توافق می رسند. شرکت های مدنی بر پایه مشارکت و مالکیت مشاع فعالیت می کنند و مثل شرکت های تجاری شخصیت حقوقی مستقل ندارند. در شرکت های مدنی، شرکا به طور مستغیم مالک دارایی ها و سود و زیان شرکت ها هستند.
همچنین ثبت شرکت مدنی با عقد قرارداد بین شرکا ایجاد می شود و در تمامی فعالیت ها مثل سرمایه گذاری، خرید و فروش، ارائه خدمات و غیره می توان ثبت شرکت مدنی را انجام داد. با انجام این کار هر یک از شرکا به نسبت سهم خود در همه امور با یکدیگر شریک می شوند. همه این عوامل باعث شده است شرکت های مدنی دارای انعطاف پذیری بالایی باشند و پروژه های کوتاه مدت و فعالیت های محدود به سراغ ثبت این نوع شرکت بیایند.
در صورتی که هرگونه سوال و مطلبی درباره ثبت شرکت مدنی و راهنمای جامع آن دارید می توانید با موسسه ثبتی حقوقی محک تماس بگیرید و از کارشناسان محک در این زمینه مشاوره دریافت کنید.
تفاوت شرکت مدنی با شرکت تجاری
همانطور که تا الان متوجه شدید شرکت های مدنی با دیگر نوع شرکت ها تفاوت های زیادی دارند. در ادامه این تفاوت ها را بررسی می کنیم:
- شخصیت حقوقی: شرکت های مدنی فاقد شخصیت حقوقی هستند و دارایی های شرکت به صورت مشاع میان شرکا تغسیم می شود. اما شرکت های تجاری علاوه بر اینکه دارای شخصیت حقوقی هستند پس از ثبت به یک نهاد جداگانه تبدیل می شوند و مستقل از شرکا می توانند در دعاوی و دیگر قرارداد ها فعالیت کند.
- نحوه ثبت: شرکت های مدنی نیازی به ثبت در مرجع و نهاد خاصی ندارند و تنها می توان با عقد یک قرارداد در میان شرکا این نوع شرکت را ثبت کرد. اما در شرکت های تجاری باید به نهاد های مربوطه مانند سازمان ثبت شرکت ها مراجعه کرد و روند ثبت را با توجه به قانون تجارت در ایران طی کرد.
- نوع کاربری: شرکت های مدنی برای فعالیت های کوچک و محدود غیرتجاری مثل همکاری های مالی، ارائه خدمات و پروژه های مشاع کاربرد دارد. اما شرکت تجاری معمولا با هدف کسب سود از فعالیت های تجاری، تولیدی و یا خدماتی تشکیل می شوند. همچنین شرکت های تجاری به در نوع های مختلفی مثل تضامنی، سهامی، مسئولیت محدود به ثبت می رسند و هرکدام ویژگی های مخصوص به خود را دارند.
- مدیریت و تصمیم گیری: تصمیم ها و راهبرد شرکت های مدنی به صورت توافقی و توسط همه شرکا یا نمایندگان آن ها صورت می گیرد. اما شرکت های تجاری ساختار مدیریتی پیچیده تری دارند و تصمیم گیری مسائل بر عهده هیئت مدیره تعیین می شود.
- امور مالی و مالیات: در شرکت های مدنی درآمد و هزینه های شرکت به طور مستغیم به شرکا انتقال می یابد. در شرکت های تجاری اما بستگی به نوع شرکت دارد و سود خالص هر شخص پس از کسر مالیات داده می شود.
انواع شرکت مدنی
شرکت های مدنی در 2 دسته اختیاری و قهری تغسیم بندی می شوند. این تغسیم بندی بر اساس نحوه تشکیل شرکت و شرایط ایجاد شرکت انجام می شود. انواع شرکت مدنی شامل:
1. شرکت مدنی اختیاری
همانطور که از نام این نوع شرکت پیداست به دلیل توافق و قصد قبلی شرکا برای شراکت شکل می گیرد. شرکت اختیاری بر اساس 2 روش صورت می گیرید که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:
- بر اساس قرارداد:
در این حالت، شراکت از طریق انعقاد قراردادی مشخص میان شرکا به وجود میآید. برای مثال، خرید مشترک یک آپارتمان یا اجاره یک مغازه برای فعالیت تجاری توسط دو نفر از نمونههای این نوع شرکت است. - بر اساس امتزاج اختیاری:
در این روش، افراد اموال خود را به صورت اختیاری با یکدیگر ترکیب میکنند، به شکلی که جداسازی آنها امکان پذیر نباشد. برای مثال، روستاییانی که محصولات کشاورزی خود را در یک انبار ذخیره میکنند، به نسبت سهم خود شریک خواهند بود.
2. شرکت مدنی قهری
این نوع شرکت بدون قصد قبلی و بر اساس عواملی مثل ارث و امتزاج قهری ایجاد می شود.
- به دلیل ارث:
زمانی که مالک یک دارایی فوت میکند، اموال او به وراث منتقل میشود و آنها به شکل مشاع در اموال به ارث رسیده شریک می شوند. - امتزاج قهری:
در این حالت، اموال دو یا چند نفر بدون اختیار آنها با یکدیگر ترکیب میشود، بهگونهای که تفکیک اموال ممکن نباشد.
نتیجهگیری
شرکت های مدنی به دلیل انعطاف پذیری بالا و مشخص بودن ساختار آن برای همکاری میان افراد و فعالیت های محدود گزینه ای ایده آل به حساب می آید. با ثبت این نوع شرکت افراد درگیر کار های سخت و هزینه بر ثبت شرکت های تجاری نمی شوند و می توانند در کوتاه ترین زمان ممکن شرکت مد نظرشان را ثبت کنند.